Wat is FODMAP ?

FODMAP?

We proberen hier kort en in mensentaal uit te leggen wat FODMAPS zijn.

FODMAP staat voor Fermenteerbare Oligosachariden Disachariden Monosachariden And Polyolen. Een reeks moeilijke woorden die eigenlijk staan voor koolhydraten en suikers die in voeding zitten en bij sommige mensen zorgen voor last in de darmen. Dit kan gaan van een gezwollen of opgeblazen gevoel, winderigheid, over een dikke buik tot diarree of constipatie.

Het is belangrijk te weten dat FODMAPS niet goed of slecht zijn. Het zijn onderdelen die in voeding zitten die mensen met gevoelige darmen (bijvoorbeeld met PDS) moeilijk kunnen verteren.

FODMAPS zitten dus ook in gezond voedsel. Verschillende soorten fruit en groenten, melk, verschillende soorten granen, … Ze bevatten FODMAPS.

Er zijn echter een aantal zaken waar je steeds rekening moet mee houden:

  • Er is geen oplossing die voor iedereen gelijk is. Iedereen reageert anders op de verschillende FODMAPS.
  • De lijst met wat je wel of niet mag eten is te lang om hier te tonen en is trouwens voor iedereen verschillend.
  • Zelfs van voedingsmiddelen die FODMAP-arm zijn, neem je best geen te grote portie.

In ons aanbod van buikpijnvrij snoepen bieden we lekkers aan waar we producten voor gebruiken die FODMAP-arm zijn en dus voor rustige darmen zouden moeten zorgen.

Op die manier kan IEDEREEN genieten van een zoet tussendoortje, ook zij met een voedselintolerantie of een spijsverteringsprobleem. 🙂

Hoe is het idee ontstaan om ‘speciale’ taartjes en gebak te maken?

Wel, zelf lijd ik aan PDS, het prikkelbare-darm-syndroom. Het hebben van PDS, is net zoals het hebben van andere voedselintoleranties of spijsverteringsproblemen, echt rot! Op een feestje moeten vertrekken omdat je buik enorm is opgezwollen of dubbelgevouwen lopen van de pijn, of een halve avond op het toilet doorbrengen op een etentje, vrolijk word je er niet van.

Uit eten gaan en dergelijke zijn niet evident, maar het helpt al enorm wanneer er aangepaste voeding voorzien wordt of wanneer er buikpijnvrije alternatieven zijn wanneer ik ergens kom of ga.

Zelf ben ik een enorme snoeper en een grote fan van taart en gebak. Daarom heb ik al heel veel geëxperimenteerd en uitgeprobeerd en oude recepten Fodmap-arm gemaakt. Sindsdien is het ook voor mij veeeeeeeeel aangenamer om te ‘koffiekletsen’ en kan ik ook genieten van allerlei lekkers, zonder schrik te moeten hebben voor de gevolgen

Nu jij nog… 😉

Winkelwagen

Beste klanten,

Omwille van persoonlijke redenen zal het koffiehuisje van 6 juni t/m 23 juni enkel open zijn op woensdagen en zondagen. Ook het plaatsen van bestellingen zal in deze periode niet mogelijk zijn…

Team Tinnie ontvangt jullie wél zeer graag ter plaatse voor een vers stuk taart en/of gebak op zondag 9 juni, woensdag 12 juni, zondag 16 juni, woensdag 19 juni en zondag 23 juni van 13.30u tot 18.00u.

Alvast bedankt voor jullie begrip!

Liefs,

Tinneke en co